x
sadsad x
asdasd
GPBK393_1.png (153 KB)

Gümüş Neden Kararır?

24 Ekim 2023
Gümüş Neden Kararır?

Günlük yaşantımızda çok sık kullandığımız gerek takı gerekse aksesuar olarak kullandığımız gümüş, içerdiği birleşenler sonucu zamanla kullanıma bağlı olararak kararır. Gümüşün kullanım süresini uzatmak aslında elimizde. Peki bunları nasıl yapacağız?

Gümüş kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı noktalara değineceğiz. Cildimiz terlediği zaman asidik oran ter bezlerimizde yükselir ve bu da sebeplerden birisidir. Kozmetik olarak kullandığımız parfüm, şampuan, krem vb. ürünlerde gümüşlerde kararma etkisini hızlandırır. Havuz klor ve denizdeki tuzlu su da gümüşün kararmasına etkendir. Aksesuar ve gümüşlerinizi çok fazla nemli ve ışık alan yerlerde de muhafaza etmenizde gümüşlerin kararmasında etkilidir. Özetle gümüş takılarımızı kullanımdan sonra serin ve kuru ve ışık almayan yerde (kutusunda) muhafaza etmeniz gümüşlerin ve aksesuarların kararma sürelerini geciktirebilir.

Kararan gümüşlerinizi pratik yöntemler kullanarak da parlatabilirsiniz. Bu yöntemlerden bazıları şu şekildedir;

Limon ve Karbonat

Limonu ve karbonatı 1 tatlı kaşığı olacak şekilde ılık suya ekliyoruz. 45 dakika bekletiyoruz. Sonrasında pamuk ya da pamuklu bez ile ürünü temizliyoruz parlaklığının arttığını göreceksiniz.

Muz

Başlık çok ilginç gelebilir fakat ürünler çok fazla parlaklığını kaybetmediyse muz kabuğunun içerisinde yer alan jel kısmı bizim için çözüm olacaktır. 1 saat kabuğun içerisinde bekletiyoruz, ardından nemli bir bez yardımı ile temizliyoruz. Sonuç; parlaklığına kavuşmuş bir gümüş.

Alüminyum Folyo

Bir cezveyi folyo ile kaplıyoruz, üzerine yarım çay bardağı su ekliyoruz ve kaynamasını bekliyoruz. Kaynama gerçekleştikten sonra tuz ve karbonat ekliyoruz. 1 çay kaşığı olacak şekilde altını kapatıyoru. Sonrasında parlatmak istediğimiz gümüşleri içerisine atıyoruz. Yaklaşık 6 ile 8 dakika arası bekletiyoruz. Temiz bir havlu yardımı ile temizleme işlemine geçiyoruz. Sonuç; parlak gümüşler.

Kül

Sigara külünüzü elimize alıyoruz. Kararan gümüş, takılarımızın kararan kısımlarını güzelce ovuyoruz. Yeterli kadar ovduktan sonra yıkayıp havlu yardımı ile kurutuyoruz.

Diş Macunu

Kararan aksesuarın ya da takının üzerine bir parça diş macunu sürülür. Nazikçe diş fırçası yardımı ile yüzeyin tamamına sürülür. Dikkat edilmesi gereken husus, sert darbelerden kaçınılmalıdır. Diş macununun tüm yüzeye ulaştığı takdirde oda sıcaklığındaki 1 bardak suyun içerisinde takı ya da aksesuar 1 saat bekletilip pamuk ile kurutulmalıdır.

Ketçap

Kağıt havlunun üzerine biraz ketçap sıkın, ardından matlaşmış gümüşleri nazikçe ovun. İstediğiniz parlaklık sağlanmadıysa ketçabı gümüşlerin üzerinde 10-15 dk bekletip, su ile durulayın. Durulanan gümüşü kurutarak kullanım sağlayabilirsiniz.

Gümüş Parlatma Bezi

Gümüş parlatma bezini kullanarak kısa sürede kararan gümüşleri parlatmak mümkündür.


Gümüş Nasıl Parlatılır? başlıklı blog yazımızda konu ile alakalı ayrıntılı bilgilere de ulaşabilirsiniz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.