x
sadsad x
asdasd
gpbk4402.jpg (102 KB)

Gümüşün Doğada Bulunuşu ve Tarihçesi

03 Haziran 2024
Gümüşün Doğada Bulunuşu ve Tarihçesi

Gümüşün doğada ilk ne zaman bulunduğu ve işlendiğine dair bilgiler net olmasa da bu sürecin tarihçesinin milattan önce 3 binli yıllara kadar gittiği biliniyor. Yapılan arkeolojik kazılarda gümüş çıkartma ve ayrıştırma işlemlerinin gerçekleştiğine dair kalıntılar da gümüşün tarihçesi içinde yer alıyor.

Gümüşün Geçmişi ve Tarihçesi

Gümüş, insanlık tarihinde altın ve bakırdan sonra keşfedilmiştir, yani ilk olarak keşfedilen ilk üç maden arasında yer almaktadır. Her ne kadar dünya üzerinde gümüş madeni çok olmasa da dünyanın pek çok bölgesine yayılmıştır.

Milattan önce 3100 yıllarında Mısırlılar, MÖ 2500 yıllarında ise Farslar ve Çinliler tarafından kullanıldığı bilinen gümüşün MÖ 800 yıllarında ise Nil nehri civarında para olarak kullanıldığı biliniyor. Bununla birlikte Yunan tarihinde Atina’da gümüş madenlerinin olduğu tespit edilirken, gümüşü ilk olarak işlemeye başlayan kültürün ise Romalılar olduğu kaydediliyor.

Gümüşün Antik Medeniyetlerde Kullanımı

Gümüş madeni günümüzde yatırım aracı olarak, takılarda ve endüstride pek çok kullanım alanına sahip. Tarih boyunca da gümüşün daha çok para ve süs eşyası olarak kullanıldığı biliniyor. Bununla birlikte gümüş antik medeniyetlerde tıp alanında kullanılıyordu.

Bakteri üremesini engellediği için gümüş madeni antik dönemlerde su, sirke ve şarap gibi içeceklerin bozulmasını önlemek amacıyla kullanılıyordu. Bununla birlikte Antik Yunan, Finikeliler, Mısır, Makedonya ve Roma İmparatorluğu’nda gümüş bağışıklık sistemini güçlendirmek için tedavi yöntemlerine ekleniyordu. Öyle ki Tıbbın Babası olarak adlandırılan Hipokrat, sağlıkla ilgili kaleme aldığı metinlerde gümüşün önemine dikkat çekiyor, doku onarımı ve yara bakımında gümüşün faydalarından bahsediyordu.

Doğada Günümüzde Gümüşün Bulunduğu Yerler

Dünyanın birçok farklı bölgesinde gümüş madenlerine rastlanırken, en çok gümüş üretimi yapan ülkeler Peru, Meksika, Şili, Çin ve Avustralya'dır. Bununla birlikte Türkiye’de en çok gümüş Kütahya’da çıkarken, gümüş çıkarılan iller ise Gaziantep, Mardin, Ardahan, Trabzon, Antalya, Gümüşhane, Niğde, Bursa, Elazığ, İzmir, Balıkesir ve Amasya olarak sıralanmaktadır.

Ancak her ne kadar gümüşe olan talep devam edip gümüş madenciliği devam etse de dünya genelinde gümüş madeni rezervlerinin günden güne azaldığı belirtiliyor. Öyle ki yeni gümüş rezervleri keşfedilmezse 2078 yılına gelindiğinde Dünya'daki gümüş rezervlerinin sona ereceği tahmin ediliyor.

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.