x
sadsad x
asdasd
sari_tasli_kelebek

Gümüşün Antik Dönemde Kullanımı

03 Haziran 2024
Gümüşün Antik Dönemde Kullanımı

Gümüş madeni antik çağlarda itibaren çıkarılıp işlenilen 7 madenden biri olarak biliniyor. Bakır ve altın gibi doğada temel bir formda bulunan gümüş, bakırdan farklı olarak daha çok para ve süs eşyası olarak kullanılmıştır. Öyle ki, bu nedenle tarihte alışveriş sırasında takas olarak ilk kullanılan paranın gümüş olduğu düşünülmektedir.

Tabiatta altınla kıyaslandığında daha az olarak bulunan gümüş madeni Milattan Önce 15. Yüzyıla kadar Mısır’da altından daha pahalı bir madendi. Ancak zaman içerisinde madencilik alanında yaşanan gelişmeler gümüşün madenlerden çıkarılmasını kolaylaştırmış bu da dengelerin değişmesine neden olmuştur.

Gümüşün Antik Medeniyetlerde Kullanımı

Gümüşün takı ve para olarak kullanıldığı pek çok tarih kaynağında yer alıyor. Ancak bununla birlikte gümüşün sağlık alanında kullanılması da antik çağlara kadar dayanıyor. Öyle ki Antik Yunan, Finikeliler, Mısır, Makedonya ve Roma İmparatorluğu’nda gümüşün sağlık alanında kullanıldığı biliniyor.

Bu medeniyetlerde insanlar bağışıklık fonksiyonlarını güçlü tutmak için gümüşü kullanıyordu. Bununla birlikte, gümüşün güçlü bir anti-mikrobik özelliğe sahip olduğunun keşfedilmesi, onun sıvıların bozulmadan saklanması amacıyla kullanılmasına yol açtı. Birçok medeniyet, su, sirke ve şarap gibi içecekleri bozulmaktan korumak için gümüş kaplarda sakladı.

Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat da yazdığı birçok tıbbi metinde gümüşün hastalıklara karşı faydalarına yer verirken, özellikle yara bakımı ve doku onarımı konusundaki marifetlerini anlatmıştır.

Gümüş Madenciliği ve İşlenmesi

Gümüşün doğada bulunması ve insanlar tarafından işlenmeye başlaması konusunda ise pek çok tarihçi 5 bin yıl öncesine uzandığına dair görüş birliğine sahip. Ege ve Anadolu kıyılarında yapılan araştırmalar neticesinde, gümüşün bundan 4 bin yıl önce kurşundan ayrılabildiği ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte aynı tarihsel dönemlerde Çin, Japonya ve Hindistan’da da gümüşün işlendiği biliniyor.

Gümüşün Dini ve Kültürel Anlamı

Antik dönemlerde gümüş çoğunlukla gök cisimleriyle ilişkilendiriliyordu. Yunan mitolojisinde gümüş ay ile bağlantılıydı ve inanışa göre ayın gümüşi parlaklığını tanrıça Selene ortaya çıkarıyordu.

Gümüş birçok kültürde saflığı ve ilahi güçlerle iletişimi temsil eden manevi bir öge olarak kabul edilmiş, kadehler ve haçlar gibi dini eserlerde gümüş sıklıkla kullanılmıştır.

Ayrıca gümüş takılar, bazı Kızılderili kültürlerinde bilgeliği ve maneviyatı temsil ederken, Hindularda gümüş ay ile ilişkilidir zarafetin ve saflığın sembolü olarak görülür. Çin kültüründe ise gümüş zenginlik ve refah ile ilişkilidir.

Fiziksel özelliklerinden ötede bir öneme sahip olan gümüş, tarih boyunca birçok medeniyeti dini ve kültürel açıdan şekillendiren bir maden olmuştur. Bugün bir çok farklı sektörde kullanılan gümüş estetik yönü ile de takı olarak yoğun şekilde kullanılsa da geçmişten günümüze dini ve manevi amaçla kullanılmış, anlam yüklü bir sembol haline gelmiştir.

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.