x
sadsad x
asdasd
sari_tasli_kelebek

Gümüş Eserlerin Tarihçesi

03 Haziran 2024
Gümüş Eserlerin Tarihçesi

Tarihçesi oldukça eski dönemlere dayanan ve değerli madenler arasında yer alan gümüş her dönem farklı amaçlarla kullanılagelmiştir.  Kimi zaman para, kimi zaman takı kimi zaman ise ev eşyası olarak kullanılan gümüş ürünler üzerinden zaman geçtikçe daha da kıymetli olarak görülmüştür.

Bugün dünyanın en seçkin müzeleri ve sanat galerinde gümüş eserler yer almaktadır. Bulunduğu bölgenin tarihsel süreci, ekonomisi, kültürel hayatı ve yaşam tarzı hakkında bilgi veren gümüş eserler özel saklama koşulları altında sergilenirken, büyük bir tarihsel kaynak olarak da dünya tarihinde büyük bir yer tutuyor.

Gümüş Eserlerin Özellikleri

Gümüş eserlerin özellikleri bulunduğu tarihsel dönemin yanı sıra bulunduğu bölgeye göre de değişiklik göstermektedir. Zira geriye doğru gidildiğinde kullanılan yöntemler daha ilkel bir hale gelirken tarihler günümüze yaklaştıkça daha modern üretim araçları ile hazırlanan eserlerin daha yaygın olduğu görülüyor.

Diğer yandan bulunan eserdeki gümüşün saflık oranı dönemin ekonomisi hakkında da büyük ipuçları veriyor. Ekonomik yönden refahın yüksek olduğu dönemlerde kullanılan gümüşün saflık oranı artarken, iktisadi açıdan sıkıntının yaşandığı dönem ve yerlerde gümüşün farklı madenlerle birlikte işlendiği ve saflık oranının daha düşük olduğu görülüyor.

Kültürden kültüre de farklılık gösteren gümüş eserlerde kullanılan motifler dönemin ruhunu yansıtıyor. Çok ince işçilik isteyen tasarımlarla içinde bulunulan medeniyetin sanat ve lüks anlayışı da gözler önüne seriliyor.

Gümüş Eserlerin Kullanım Alanları

Gümüş eserlerin kullanım alanlarına bakıldığında önümüze geniş bir yelpaze çıkıyor. Altına oranla daha reaktif ve yapısal olarak dış etkenlere daha açık olan gümüş, günümüzde daha çok endüstriyel alanlarda kullanılsa da geçmişte, para, takı ve süs eşyası olarak tercih edilmiştir.

Çeşitli bezeme teknikleri ile en basit eşyaları bile büyük bir sanat eserine dönüştüren gümüşten yapılan eşyalar bugün özel koleksiyonlarda ve müzelerde özenle korunuyor. Bunlara bakıldığında at eyerinden, fincan zarfına, kemer tokasından aynaya, ibrikten maşrapaya akla gelebilecek pek çok farklı eşyada gümüş süslemelerin kullanıldığı görülüyor.

Gümüş Eserlerin Restorasyonu

Gümüş eserlerin restorasyonu pek çok tarihi eserden daha zorlu bir şekilde gerçekleştiriliyor. Hali hazırda reaktif ve dış etkenlere açık olan gümüş madeni uzun süre hava veya sura maruz kaldığında ya da toprak altında beklediğinde büyük bir aşınma yaşayabiliyor.

Bu nedenle özellikle kazılarda bulunan gümüş eserlerin restorasyonu incelik ve dikkat isteyen bir şekilde yapılıyor. Öyle ki en ufak bir müdahalede bile bütünlüğünü kaybetmeye hazır olan gümüş eserlerin restorasyonu yıllar alabiliyor. Bununla birlikte daha uygun koşullarda saklanmış gümüş eserlerin bakım ve restorasyonu görece daha kolay şekilde yapılabiliyor.

Diğer yandan gelişen teknolojiler ile eserlerin röntgeni çekiliyor, üç boyutlu cihazlar ve yapay zeka ürünleri ile eserler yeniden ilk günkü formuna uygun şekilde restore ediliyor.

 

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.