x
sadsad x
asdasd
sari_tasli_kelebek

Tuğra Nedir? Osmanlı İmparatorluğu'ndan Günümüze Bir Simgenin Yolculuğu

07 Ağustos 2024
Tuğra Nedir? Osmanlı İmparatorluğu'ndan Günümüze Bir Simgenin Yolculuğu

Tuğra Nedir? Osmanlı İmparatorluğu'ndan Günümüze Bir Simgenin Yolculuğu

Tuğra motifi günümüzde modadan sanata, takıdan aksesuara hayatın pek çok alanında karşımıza çıkıyor. Şık ve tarihi görüntüsüyle birçok farklı tasarıma ilham kaynağı olan Osmanlı tuğrası, yurt içinde ve yurt dışında tarih düşkünü pek çok kişi tarafından rağbet görüyor.

Tuğra Nedir?

Tuğra, Osmanlı padişahları ve bazı üst düzey devlet adamları tarafından kullanılırken genel anlamı ile hükümdarlık alameti olarak görülüyordu. İmza yerine geçen bu simge günümüzde özgün ve karmaşık bir yazı sanat eseri olarak kabul ediliyor. Arap alfabesinin süslenmiş harfleri ve geometrik desenlerin birleşiminden oluşan tuğralar, estetik açıdan gösterişli ve etkileyici görünümleri ile dikkat çekiyor. 

Osmanlı Imparatorluğu'nda Kullanımı

Osmanlı İmparatorluğu’nda tuğranın geniş bir kullanım alanı olduğu görülüyor. Devletin resmi belgelerinde, paralarında, pullarında ve diğer resmi nesnelerde kullanılıyordu. Ayrıca saray, cami, türbe ve diğer önemli yapılarda Osmanlı Devleti’nin güç ve ihtişamını temsil eden bu sanatsal tarihi eser sıklıkla yer alıyordu.

Tugra Anlamı ve Tarihi

Tuğra yalnızca bir imza ve hükümdarlık alameti olmanın çok ötesinde Osmanlı İmparatorluğu’nun gücünü, ihtişamını ve geleneklerini temsil eden bir sembol olarak kabul ediliyor. Tuğra padişahın ilahi otoritesini ve onun Allah’ın yeryüzündeki temsilcisi olduğunu da temsil ediyor.

Tuğranın tarihi ise 13. yüzyıla yani 1200’lü yıllara kadar dayanıyor. İlk tuğraların Anadolu Selçukluları tarafından kullanıldığı bilinirken, Osmanlı padişahları 14. yüzyıl itibariyle tuğrayı resmi imza ve hükümdarlık alameti olarak kullanmaya başlamışlardı.

Tugra'nın Özellikleri

Osmanlı İmparatorluğu’nda her padişahın kendine özgü tuğrası bulunurken, bu tuğralarda padişahın adı, unvanları ve babasının adı yer alıyordu. Bu metinler özel süslü bir sanat geleneği ile hazırlanıyordu.Tuğra tasarımı ve yapımı oldukça karmaşık bir işlem olduğu için bu işi yapan özel sanatçılar bulunuyordu.

Son Donemlerdeki Kullanimi

Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla tuğralar da resmi olarak tarih sahnesinden çekilmiş oldu. Ancak etkileyici ve şık görünüşleriyle yoğun ilgi gören tuğraların kullanımı günümüze kadar devam ediyor. Pek çok yapıda süsleme amaçlı olarak tuğra figürü kullanılırken, modada tuğra baskıları özel koleksiyonlarda kullanıcıların beğenisine sunuluyor.

Tuğra Örnekleri

Tuğra özellikle son dönemlerde takılarda sıklıkla yer alırken, birbirinden farklı tasarımlar özellikle kadınlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Tek bir Osmanlı tuğrasının yer aldığı yer aldığı asansörlü altın kaplama gümüş bilekliklerin yanı sıra birden çok tuğranın yer aldığı Osmanlı tuğralı altın kaplama gümüş bileklikler sezonun favorileri arasında sayılıyor.

Ayrıca kolye ucu olarak kullanılan Osmanlı tuğraları, lale motifli ve su damlası kesimli kolyelerle kadınların beğenisine sunuluyor. Kolye ve bilekliklerin tasarımına bakıldığında ise pek çok modelde merkezde yer alan tuğranın etrafının taşlarla süslediği görülüyor.

Erkekler ise Osmanlı tuğrasını daha çok yüzüklerde ve tesbih uçlarında kullanırken, kol düğmeleri, özel yapım çakmaklar da tuğra kullanımında en çok tercih edilen eşyalar olarak biliniyor.

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.